• +385 (0) 52 662 343
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Biska

Biska

Biska je domaća rakija koja se sprema od domaće komovice, bjele imele i četri vrste trava. Recept je star otprilike dvije tisuće godina, to je ostatak druidske magije starih Kelta koji su nekada živjeli na ovim prostorima. Bijela imela (viscum album) je bila kultna biljka starih Kelta. Inače biska ima ljekovita svojstva, jedan je od najboljih prirodnih lijekova protiv arterioskleroze i za regulaciju visokog i niskog tlaka. Najpoznatija je humska biska, koja se sprema prema recepturi pokojnog humskog župnika, vrsnog travara, Josipa Vidala. Bisku možete kupiti u Humskoj konobi u Humu te suvenirnicama u najmanjem gradu na svijetu. Osim što je poznat kao najmanji grad na svijetu, Hum odnedavno nosi i naziv Grada biske.

SMOTRA DOMAĆIH RAKIJA – HUM

Svake godine, zadnje nedjelje u listopadu održava se u najmanjem gradu na svijetu – Humu, smotra domaćih rakija Istre, pod sloganom «Domaća rakija je naša medižija». Na smotri mogu sudjelovati svi proizvođači rakija i plodova u rakiji. Rakije ocjenjuje posebno sastavljen žiri koji je podijeljen u nekoliko skupina. Po izboru najboljih rakija, iz redova biske, medenice, rude, domaće obične, rakije s domaćim travama, šumskim plodovima, šljivovice-krekovice, brinjevače-smričke i voća u rakiji slijedi degustacija svih rakija za širu publiku te zabvno-glazbeni program i gastro ponuda – maneštra, bakalar i pečeni kesteni.

Večer prije, dakle subota, rezervirana je za poetsku večer pod nazivom «Verši od rakije». Priznati istarski pjesnici čitaju svoju poeziju na temu rakije.

 

Proizvođači biske:

Damir Sirotić, Sovinjsko polje, tel: 052/663-027 (proizvodi također medenicu)

Dario Sirotić, Medveje, tel: 052/667-194

Diego Nežić, Maruškići, tel: 052/662-293
(proizvodi i ostale vrste rakija: medenica, erba luigia, ruda...)

Ivan Jermaniš, Kijeka, tel: 052/667-141
(proizvodi i ostale vrste rakija: sa šipkom, rogačem, orahom, koreto...)

Miro Petohleb, Čela, tel: 052/662-750 
(proizvodi i ostale vrste aromatičnih rakija: životni eliksir, ruda, ruža, kopriva, medenica, aromatično vino...)

Edvin Petohleb, Čela, tel: 091/507 99 73

Vinarstvo Jakac, Veli Mlun, tel: 052/ 662 481

Destilerija "Aura", Buzet, tel: 052/694250

 

 


Gastronomija