• +385 (0) 52 662 343
 • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Za iznajmljivače


Sve korisne i aktualne informacije možete vidjeti na stranicama Turističke zajednice središnje Istre (TZSI)


Korisne informacije, upute, preporuke i pravila ponašanja za privatne iznajmljivače u okolnostima bolesti COVID-19. / Turistička aktivnost u okolnostima bolesti COVID-19 -

Informacije za privatne iznajmljivače

Sve relevantne informacije, odgovore na brojne upite gostiju i sl. moguće objedinjeno pronaći i na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice na sljedećoj poveznici: https://www.croatia.hr/en-GB/coronavirus-2019-ncov-q-and-a


Pojašnjenja o mogućnostima dolaska gostiju u našu zemlju / Obrazac potvrde rezervacije

Poštovani,
obavještavamo vas o mogućnostima dolaska gostiju u našu zemlju slijedom posljednjih odluka nacionalnog stožera i uputa od strane MUP-a:

 1. Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH od 09. svibnja, ulazak stranih državljana u RH moguć je ukoliko zadovoljavaju određene uvjete koje možete pronaći u sljedećem linku: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Prelazak-granice-09-05.pdf
  U nastavku navodimo i dodatna pojašnjenja u svezi navedene odluke, a koju smo dobili od MUP-a:
  „Primjer koji se mogu smatrati poslovnim posjetom odnosno gospodarskim interesom, poput poziva privrednog subjekta na sastanak nisu nikako jedini razlog. U navedenu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o paušalnom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćene ili dogovoreni turistički obilasci RH kao i čitav drugi spektar turistički aktivnosti, zatim suvlasnički udjeli u tvrtkama registriranim u RH, posjet stomatološkim ambulantama i sl.
  U svim slučajevima gdje navedena kategorija putnika može dokazati da svojim dolaskom ostvaruje određenu gospodarsku djelatnost, potrebno je omogućiti ulazak.
  Kada se radi o neodgodivim osobnim razlozima za ulazak stranaca bez obzira na njihovo državljanstvo, posjedovanje nekretnine ili plovila, odnosno dolazak na sahranu članu obitelji samo su osnovni razlozi dolaska. I ovdje se radi o širokom spektru mogućih razloga kao sto su briga o članovima obitelji, poglavito onim starije životne dobi, dolazak zbog sudjelovanja na sudskim ročištima ili polaganja državne mature, dolazak do financijskih institucija ukoliko stranci primaju plaću ili mirovinu od RH poslodavca, vjenčanje člana obitelji i sl.
  Ako se putnik obrati izravno PP/PGP, odnosno graničnom prijelazu, a radi se o situacijama koje nisu dvojbene i ispunjava uvjete za ulazak u RH, isti se neće upućivati da se javi Upravi za granicu putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., već će mu se omogućiti ulazak u RH ukoliko je na samom graničnom prijelazu, dok će se u svim spornim situacijama uputiti na prethodni upit Upravi za granice.“

 2. Budući da svaka zemlja ima različite propisane uvjete za prelazak svoje granice, ažurirane informacije o tim uvjetima mogu se pronaći na sljedećem linku: https://www.koronavirus.hr/sto-moram-znati/o-putovanju/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22.

 3. Također vas informiramo da je, ukoliko neka strana zemlja traži da se kao uvjet ulaska/izlaska u/iz zemlje predoči potvrda o zdravstvenom stanju putnika (npr. Austrija), moguće je testiranje na COVID 19 napraviti u Drive in punktu Zavoda za javno zdravstvo IŽ, Nazorova 23, Pula (informacije na broj 0995294455, od 0-24) uz cijenu od 1.506,00 kuna.

Jučer su nam iz Uprave za granicu potvrdili da je za privatni smještaj dovoljna e-mail potvrda od iznajmljivača u kojoj se navodi da je osoba rezervirala ili uplatila turistički aranžman. Dakle, ako imate takav slučaj da je gost direktno kod vas bukirao apartman ili sobu, bez posredovanja turističke agencije ili online portala, možete mu poslati mailom potvrdu na način da navedete podatke gostiju, razdoblje u kojem će kod vas boraviti te vaše podatke. U privitku vam šaljemo šprancu potvrde rezervacije na engleskom jeziku.

O svim ostalim Odlukama i pojašnjenjima koje nam stignu od nadležnih institucija, a vezane su uz turističke dolaske u našu zemlju, redovno ćemo vas informirati.

Poštovani iznajmljivači,

TZ Grada Buzeta nudi svim iznajmljivačima besplatno promoviranje na vlastitim internet stranicama (www.tz-buzet.hr), kao i na stranicama TZ Istarske Županije (www.istra.hr ), te na stranicama Hrvatske turističke zajednice (www.htz.hr). Potrebni su sljedeći podaci za oglašavanje: Ime objekta (ili ime vlasnika), tip smještajnog objekta (app, kuća za odmor, sobe), adresa, broj ležaja (registriranih i pomoćnih), kontakt podaci (broj telefona i/li mobitela, e-mail, adresu vlastite web stranice ako imate). Ovi navedeni podaci su osnovni. Vi nam svakako možete i preporučamo da nam javite i kakva je sveukupna ponuda (bazen, najam bicikla, doručak na upit, stol za stolni tenis ili mogućnost igranja kakvog drugog sporta, dozvoljeni kućni ljubimci (boksevi za pse?), roštilj, itd.). Za bolju i potpunu prezentaciju, molimo vas da nam pošaljete i nekoliko reprezentativnih slika objekta.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, stojimo vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,
Ured TZ Grada Buzeta


Zakoni i propisi

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti
https://www.zakon.hr/z/151/Zakon-o-ugostiteljskoj-djelatnosti

Zakon o boravišnoj pristojbi
https://www.zakon.hr/z/2071/Zakon-o-turisti%C4%8Dkoj-pristojbi

Zakon o članarinama u turističkim zajednicama
https://www.zakon.hr/z/341/Zakon-o-%C4%8Dlanarinama-u-turisti%C4%8Dkim-zajednicama

Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca za prijavu podataka o osnovici za obračun članarine turističkoj zajednici
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2020_02_14_251.html

Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojem se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2016_01_9_241.html

Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji drugih vrsta ugostiteljskih objekata za smještaj iz skupine "kampovi i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj"
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2016_06_54_1410.html

Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju i popisa gostiju
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_01_5_114.html

Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige žalbi
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_01_5_115.html
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2017_03_18_424.html

Pravilnik o načinu vođenja popisa turista, te o obliku i sadržaju obrasca prijave TZ-u
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_11_126_2395.html

Pravilnik o razdobljima glavne sezone, posezone, predsezone i izvansezone u turističkim općinama i gradovima
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_07_92_2323.html

Odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu
Temeljem članka 15. novog Zakona o turističkoj pristojbi, odluku o visini turističke pristojbe od 2020. godine donose županijske skupštine, za svaku jedinicu lokalne samouprave sa svog područja.
Na sjednici županijske skupštine Istarske županije održanoj 12.9.2019. godine donesena je
http://istra-istria.hr/fileadmin/dokumenti/novosti/sjednice_skupstine_2017/23/23-06.pdf

Pravilnik o proglašavanju turističkih općina i gradova i o razvrstavanju naselja u turističke razrede

https://www.zakon.hr/z/341/Zakon-o-%C4%8Dlanarinama-u-turisti%C4%8Dkim-zajednicama

https://www.rrif.hr/Novi_Zakon_o_clanarinama_u_turistickim_zajednicama-1616-vijest.html 

Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma
https://www.zakon.hr/z/342/Zakon-o-turisti%C4%8Dkim-zajednicama-i-promicanju-hrvatskog-turizma

Zakon o pružanju usluga u turizmu
https://www.zakon.hr/z/343/Zakon-o-pru%C5%BEanju-usluga-u-turizmu

Zakon o turističkoj inspekciji
https://www.zakon.hr/z/298/Zakon-o-Dr%C5%BEavnom-inspektoratu

Svi relevantni zakoni i propisi vezani za turizam i ugostiteljstvo mogu se pronaći na:

http://www.mint.hr/default.aspx?id=356