• +385 (0) 52 662 343
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Buzetski karneval

Buzetski karneval

Povijest Buzetskog karnevala i pusnih običaja Buzeštine seže u daleku prošlost.
Buzetski je karneval najmasovnije karnevalsko događanje sjeverne Istre. Okuplja desetak velikih maškaranih grupa i oko tisuću sudionika iz cijele Buzeštine – iz Sv. Ivana, Sv.Martina, Roča, Sovinjaka, Štrpeda, Marčenegle, Kodolja, Jedinstvo, Krušvari te gostujuće grupe iz Ćićarije, okolnih gradova i Slovenije.

Početak karnevalskih ludorija obilježava podizanjem pusne zastave, pusta, primopredajom ključeva Grada te prigodnom maškaranom balinjeradom na središnjem Trgu Fontana u Buzetu.

Veliki maškarani mimohod koji okuplja oko tisuću maškaranih sudionika i na desetke alegorijskih kola iz čitave Buzeštine, susjednih gradova, općina te iz Slovenije, održava se na pusna nedeja.

Mimohod se kreće ulicom II. Istarske brigade do Trga Fontana te je uvijek popraćen velikim brojem gledatelja iz zemlje i inozemstva. Po tradiciji na Buzeštini se karnevalska događanja zaključuju na čistu srijedu, kada se upriličuje ceremonijalno suđenje i spaljivanje pusta, vraćanje ključeva Grada svjetovnoj vlasti te spuštanje karnevalske zastave.

Grad Buzet je od 2007. godine član udruge Hrvatskih karnevalskih gradova.


Back to Category

Date

11 Veljača 2018

Categories

Događanja