• +385 (0) 52 662 343
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Buzetski dani

Buzetski dani

Uspješna tradicija auto-sporta u Buzetu datira još iz pedesetih godina, kada se skupina ovdašnjih entuzijasta prihvatila organizacije moto utrke.

Do 1972, kada je osnovano Auto moto društvo Buzet, automobilistički su entuzijasti podno Ćićarije djelovali u raznim neadekvatnim uvjetima što je iziskivalo dodatan trud u pripremi natjecanja, ali su uvijek s mnogo pažnje izvršavali sve pred njih postavljene zadatke. Krajem sedamdesetih u Buzetu se pojavljuje nova mlada generacija automobilističkih zanesenjaka, tada potencijalnih natjecatelja, sportskih funkcionera i ostalih aktivista auto-moto sporta koja je nanovo započela s organizacijom automobilističkih natjecanja u sklopu «Buzetskih dana». Bili su to najprije turistički reliji društvenog i međudruštvenog karaktera voženi u okolici Buzeta, koji su bili masovni i dostupni širem članstvu, a postepeno se rađala ideja i potreba da iz toga izraste jedna velika i značajna sportska priredba. Pošto je procijenjeno da najbolje uvjete Buzet ima upravo za organizaciju brdske utrke, toj se ideji posvetilo i najviše pažnje.

Uz «povećanu dozu» entuzijazma koji je često važan faktor kod organizacija takvih natjecanja, Buzećani nisu ništa željeli prepustiti improvizaciji. Posjetom auto utrci na Pohorju, koja je slovila za najorganiziraniju u bivšoj Jugoslaviji, dvije godine za redom na licu su se mjesta uvjerili u zahtjevnost projekta. Sve što su vidjeli dobro su upamtili, prenijeli u svoju sredinu i svojski se uhvatili posla.

Tog 5. rujna 1982. godine vožena je prva utrka na stazi dugačkoj 4.209 metara od Mosta do Svih Svetih, a Auto moto društvu Buzet je to bila najljepša nagrada za njihovo desetogodišnje djelovanje. Uz najdužu istarsku rijeku Mirnu skupilo se čak 105 vozača u četiri klase natjecatelja, što je bila jedna od impozantnijih brojki ondašnjeg prvenstva. «Novopečenim» organizatorima dodijeljeno je te godine priznanje za uspješnu manifestaciju. Auto moto savez Jugoslavije je Buzećane zatim nagrađivao 1983., 1984., i 1985., a do današnjeg su dana priznanjima dobrano ispunili svoje ormare.


Back to Category

Date

26 Studeni 2015

Categories

Sportske manifestacije